Het is nooit leuk om een ongeluk mee te maken, zeker niet wanneer een dierbaar persoon hierdoor om het leven komt. Dit wordt nog zwaarder wanneer die persoon uw partner is. Wanneer u aanwezig bent geweest tijdens het ongeluk is de kans op een ernstige posttraumatische stressstoornis groot. Om uw leed iets te verminderen heeft u de mogelijkheid om een schadevergoeding te krijgen. Het is niet zo dat hier materiƫle schade voor nodig is. Wist u dat u namelijk ook een schadevergoeding kunt krijgen voor emotionele schade? In dit blog leggen wij u graag uit hoe dit precies zit en waar u recht op heeft.
Geen enkele som geld kan uw verdriet weghalen, het verdriet moet met de tijd langzaamaan slijten. Maar vaak helpt het wel wanneer u erkenning krijgt voor uw leed, dit kan door middel van een financiƫle bijdrage. Afhankelijk van de situatie zijn verschillende vergoedingen mogelijk: smartengeld of affectieschade. Maar wat is het verschil tussen deze twee vergoedingen?
Wanneer u zelf een ernstig ongeluk heeft meegemaakt en u niet meer dezelfde persoon bent als voor het ongeluk, kunt u recht krijgen op smartengeld. Het kan zijn dat u door het ongeluk:
Het is lastig om uw pijn of verdriet in geld om te moeten rekenen, toch wordt er goed gekeken naar de passende vergoeding voor uw emotionele schade.
Bij affectieschade bent u niet degene die een ongeluk heeft gehad, maar uw partner. Doordat er extreem veel emotionele schade is opgetreden bij het overlijden van uw partner, is het affectieschade systeem bedacht. Hierbij krijgt u een schadevergoeding voor emotionele stress of trauma. Het kan zijn dat er nu inkomen wegvallen of dat het voor een bepaalde tijd onmogelijk is om te werken. Naast dat affectieschade mogelijk is voor de overblijvende partner kan het ook ingezet worden voor:
Voor meer informatie over affectieschade en smartengeld na dodelijk ongeval kunt u bij ons terecht. Vul dit contactformulier in en wij beantwoorden al uw vragen over smartengeld en affectieschade.
Over de auteur