Feiten en fabels over de warmtepomp

doorwendy

Feiten en fabels over de warmtepomp

4 dingen die u moet weten over warmtepompen

Warmtepompen worden niet door iedereen met open armen onthaald. Er doen veel negatieve verhalen de ronde over bijvoorbeeld geluidsoverlast en slecht presterende pompen. De vraag is: is dat terecht of niet? In dit blog vertellen we u 4 dingen die u moet weten over de warmtepomp. Daarna kunt u zelfs beslissen of u een warmtepomp Son wilt aanschaffen. Wij vermoeden van wel!

1. Goede installatie voorkomt geluidsoverlast

Veel mensen klagen over geluidsoverlast na de installatie van de warmtepomp. Ligt dat aan die mensen of aan de pomp? Geluidshinder is veelal prima te voorkomen. Hoe?

  • Laat het binnen- en buitendeel van de pomp akoestisch ontkoppeld plaatsen
  • Houd rekening met de uitblaasrichting van het buitendeel
  • Plaats het buitendeel van een warmtepomp niet direct aan de erfscheiding, tegen de schutting of onder een slaapkamerraam
  • Zorg dat de warmtepomp ’s nachts niet hoeft te draaien
  • Plaats het binnendeel op een betonnen vloer of aan een zware stevige stenen wand
  • Combineer de warmtepomp met een zonneboiler, zodat uw warmtepomp ’s zomers niet meer hoeft te draaien
  • Een geluidsisolerende omkasting om het buitendeel van de warmtepomp biedt ook veel soelaas

2. Bespaar op gasgebruik

Met goede isolatie, kierdichting en HR++ glas heeft u het meeste plezier van uw warmtepomp. U kunt dan met lagere temperaturen uw huis verwarmen. Zo bespaart u op gas en elektriciteit. Zo kunt u wel 80% besparen op uw huidige energieverbruik.

3. Leer omgaan met warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt uw huis met een lage temperatuur. Dat is een stuk zuiniger, maar ook trager. En dat is dus ook even wennen. Zet de temperatuur ‘s nachts niet veel lager dan overdag, en uw huis is altijd comfortabel warm.

4. Altijd warm douchen

Bij een warmtepomp met boiler, is het belangrijk om goed na te denken over de grootte van de tapwaterboiler. Voor een gemiddeld gezin is 150 liter water voldoende. Let op dat een warmtepomp meer tijd nodig om water op te warmen dan een cv-ketel. Dat scheelt een koude douche!

Heeft u goede of minder goede ervaringen met warmtepompen in uw huis, of bij uw buren? Wij horen het graag. Laat het ons weten door het invullen van het contactformulier op de website.

Over de auteur

wendy administrator

Geef een reactie